Recept på saftig lax – Sous Vide

Lax Sous Vide – om du vill lyckas! Lax är inte alltid så lätt att få till perfekt tillagad. Steker man den blir den lätt överstekt och torr, att experimentera sig fram blir väldigt dyrt i längden. Med hjälp av Sous Vide får du dock det perfekta resultatet varje gång. Det enda du behöver bestämma dig för är exakt hur du vill ha din lax. Som vanligt med Sous Vide, förutom saftigheten, behåller du alla fina näringsämnen eftersom den tillagas helt försluten. Vilken temeratur ska man sikta på då? Det här receptet är baserat på min egen referens på hur jag tycker lax smakar bäst. Vill du ha den lite fastare så ökar du bara temperaturen på vattnet och vice versa. Upp till 54C blir den fortfarande riktigt bra. Servera laxen med pressad potatis, hollandaisesås och en citronklyfta för en riktig succé!

 

Skriv ut recept
Lax - Sous Vide
Smaksätt gärna laxen med dina egna smaksättare efter preferens, såsom till exempel dill eller persilja.
Maträtt Huvudrätt
Kök Franskt
Förberedelsetid 15 min
Tillagningstid 1 tim
Portioner
pers
Ingredienser
Maträtt Huvudrätt
Kök Franskt
Förberedelsetid 15 min
Tillagningstid 1 tim
Portioner
pers
Ingredienser
Instruktioner
  1. Strö salt på alla sidor av laxefiléerna.
  2. Förbered din Sous Vide och en kastrull med varmt vatten. Din Sous Vide sätter du på 46,1C
  3. Lägg ned laxen i en vakuumpåse och häll i lite olivolja, se till att hela laxfilén "smörjs in" för att undvika att den fastnar i påsen. Addera dina smaksättare såsom dill eller persilja och förslut påsen.
  4. Låt laxen gå i ca 30 minuter. Ta upp påsen och torka laxen försiktigt med lite papper.
  5. Du kan servera laxen som den är, kyla den eller ge den en stekyta precis innan servering.
  6. Vill du ha en stekyta värmer du en stekpanna till hög värme och klickar i lite smör. Stek laxen på båda sidorna ca 20 sekunder och låt därefter vila. Det går naturligtvis lika bra att göra detta på grillen om du så föredrar.