Vad är Sous Vide?

Sous Vide
Sansaire Sous Vide-Maskin

Om du någon gång blivit bjuden på en mör och helt perfekt tillagad köttbit så har den med största säkerhet blivit tillagad med Sous Vide tekniken.

Sous Vide har under flera år varit ett välkänt begrepp inom restaurangvärlden men har nu på senare tid även börjat bre ut sig i de privata hushållen. Detta tack vara att du med relativt små medel kan få tag på en mycket prisvärd regulator till en bra slant.

Sous vide är franska och betydelsen är ”i vakuum”, i dag avser begreppet Sous Vide i folkmun en metod att laga mat. Själva metoden innebär att man tillagar maten i en ångugn alternativt en vakuumförpackning i form av en lufttät plastpåse som sedan placeras i ett vattenbad. Det viktiga är att vattenbadet har en noga kontrollerad temperatur.

Själva tekniken att tillaga mat Sous Vide började tog fart på riktigt 960. Då använde man initialt tekniken till konservering av mat i matvaruindustrin.

Fördelar med Sous Vide

Den största fördelen med Sous Vide tekniken är att både in- och utsidan av maten får samma temperatur. Det vill säga att man slipper en rå kärna med en överkokt utsida, en följd av detta är att maten blir saftigare. En annan stor fördel med Sous Vide är att det inte sker någon avdunstning från råvarorna som tillagas. Kött och grönsaker som tillagas Sous Vide längre än sex timmar blir betydligt mörare eftersom collagen och andra proteiner löses upp. Tack vare att vattnet är en mer effektiv ledare än luft av värme går det dessutom snabbare att tillaga t ex kött med Sous Vide än att göra det i en ugn. Faktum är att vatten är en upp till 23 gånger gånger bättre värmeledare än luft vilket ger dig en betydligt bättre kontroll på din matlagning när du gör den Sous Vide.

  • Vid tillagning Sous Vide bevaras saftigheten, smakerna och aromerna i maten som tillagas.
  • Du får en exakt, ned till decimalen, kontroll över tillagningen.
  • Du får ett perfekt resultat vid varje enskilt tilfälle,
  • Tillagning Sous Vide tar tid, men det sköter sig själv och du kan fokusera på annat.
  • Du kan enkelt planera din matlagning genom att räkna baklänges och servera ett större sällskap en perfekt tilagad köttbit.

Komma igång med Sous Vide

Så, vad behöver du för att komma igång med Sous Vide? För det första behöver du någon form av en regulator, det finns idag en uppsjö varianter med olika finesser inbyggda. Den vanligaste varianten av regulator är en cirkulator. Det är en maskin som påminner myclet om en stavmixer till utseendet. En av de mer kända tillverkarna är Anova med sina modeller One Sous Vide Precision Cooker, Bluetooth och WiFi. Med hjälp av Bluetooth kan du enkelt styra din cirkulator utanför hemmet.

För att försluta, vakumpacka, din mat innan tillagning kan du välja att använda dig av en zip-lock-bag. Det är en typ av plastpåse du kan försluta med hjälp av en sorts dragkedja högst upp. Stoppa ned maten i påsen och sänk sedan ned påsen i ett kärl med vatten. Luften åker nu ur påsen och när du stänger dragkedjan så är det i princip ingen luft kvar i påsen. Alternativet till detta är såklart att investera i en riktig vacuumpackare. Den gör hela jobbet åt dig och kan dessutom med fördel användas att hålla mat i kylskåpet fräschare betydlig längre tid. Vaccummaskinen suger helt enkelt ur all luft ur påsen och försluten den med hjälp av värme.

Anledningen till att du inte vill ha kvar någon luft när du tillagar mat Sous Vide är att påsen inte ska ligga och guppa på ytan utan sjunka ned så att hela påsen omsluts av det tempererade vattnet.

Sous Vide recept

Flanksteak Sous Vide ger dig ett mycket mört kött.
Mör och saftig Flankstek Sous Vide
Flankstek Sous Vide ger ett saftigt och mört kött med mycket smak. Flanksteken är ett stycke nötkött som orättvist är lite bortglömt.
Pico de Gallo
Recept Pico de Gallo
Pico de gallo, som betyder tuppens näbb på Spanska, är Mexikos nationalsås. Det är en blandning av färsk tomat, salt,
Pulled pork Sous Vide
Recept Pulled Pork – Sous Vide
Pulled pork har ett mycket smakrikt och saftigt kött och har under lång tid varit vanligt förekommande i framför allt
Sous Vide Flap Steak
Mör och saftig Flap steak Sous Vide
Flap steak (Flap meat) Sous Vide ger ett saftigt kött med mycket smak. Flap steak, som inte ska blandas ihop
majs sous vide
Recept majs – Sous Vide
Att tillreda majskolvar med hjälp av Sous Vide är busenkelt! Tack vare att majsen tillagas i förslutna påsar, helst vakuumpackade,
Picklad rödlök
Picklad rödlök är bland det bästa som finns i form av tillbehör. Det passar lika bra till en hamburgare, Pulled
Oxbringa (Brisket) Sous Vide
Sous Vide är ett mycket bra sätt att tillaga en oxbringa på eftersom det ger en mör köttbit, som faller ihop
Blue Cheese sås
Blue Cheese Dipp – En Amerikansk klassiker
Blue Cheese dipp är en riktig Amerikansk klassiker. Servera den gärna tillsammans med kycklingvingar för en given succé! 
Trip Tip Sous Vide barbecue
Tri Tip är en av de styckningdetaljer som genomgår den största förändringen när man tillagar den Sous Vide. Trip Tip
Recept lammracks – Sous Vide
Lammracks som tillagas Sous Vide blir fantastiskt smakrika och saftiga. Du är dessutom garanterad ett perfekt resultat varje gång. Du
Pilgrimsmusslor Sous Vide
Perfekta pilgrimsmusslor – Sous Vide
Pilgrimsmusslor Sous Vide är bland det enklaste du kan tillaga. Pilgrimsmusslor är en lyxig havsdelikatess som passar utmärkt på en
Chicken Wings Sous Vide
Kycklingvingar med honung och vitlök – Sous Vide
Kycklingvingar, eller Chicken Wings, Sous Vide ger dig ett perfekt resultat varje gång. Många skulle nog tror att kycklingvingarna blir