Sous Vide temperaturer och tider

Sous Vide och alla olika temperaturer beroende på råvara är inte lätt att hålla reda på. Om du är nybörjare inom Sous Vide, eller kanske rent av är en van användare, kan det vara svårt att veta exakt vilken temperatur och tid du ska använda för att få ett bra resultat. Nedan hittar du en tabell med de vanligaste styckdetaljerna och vilka temperatur samt tid du ska använda. Tiden angiven i tabellen nedan ligger i det övre spannet och vill du laborera själv skulle jag i första hand gå ned i tid. Detta är dock ingen exakt vetenskap och det bästa tipset är att du provar dig fram med framför allt tiden för att få köttet exakt så som du vill ha det.

Temperatur, tid och råvara

FISK TYP TEMPERATUR TID
Rare Fiskfilé 40°C 1 h
Medium Fiskfilé 50°C 1 h
Well Done Fiskfilé 60°C 1 h
FLÄSK TYP TEMPERATUR TID
Rare Fläskfilé 60°C 2,5 h
Medium Fläskfilé 65°C 2 h
Well Done Fläskfilé 70°C 1,5 h
Rare Fläskstek 60°C 5-6 h
Medium Fläskstek 65°C 5-6 h
Well Done Fläskstek 70°C 3,5 h
Rare Fläskbog 60°C 24 h
Medium Fläskbog 65°C 24 h
Well Done Fläskbog 85°C 16 h
Rare Fläsksida 60°C 24 h
Medium Fläsksida 65°C 24 h
Well Done Fläsksida 80-85°C 16 h
KYCKLING TYP TEMPERATUR TID
Medium Kycklingfile 65°C 2 h
Well Done Kycklingfile 72°C 3 h
Medium Kycklinglår 65°C 4-5h
Well Done Kycklinglår 72°C 3 h
NÖTKÖTT TYP TEMPERATUR TID
Rare Ryggbiff 54°C 3 h
Medium Ryggbiff 58°C 3 h
Well Done Ryggbiff 70°C 3 h
Rare Oxfilé 54°C 3 h
Medium Oxfilé 58°C 3 h
Well Done Oxfilé 70°C 3 h
Rare Entrecote, hel på ben 56°C 16 h
Medium Entrecote, hel på ben 60°C 14 h
Medium/well Entrecote, hel på ben 65°C 12 h
Well Done Entrecote, hel på ben 70°C 10 h
Rare Oxbringa 58°C 48 h
Medium Oxbringa 65°C 24 h
Well Done Oxbringa 85°C 18 h
Rare Högrev 54°C 48 h
Medium Högrev 65°C 24 h
Well Done Högrev 85°C 18 h
Rare Flankstek 54°C 4 h
Medium Flankstek 58°C 4 h
Well Done Flankstek 64°C 4 h
Rare Flapsteak 54°C 8 h
Medium Flapsteak 58°C 8 h
Well Done Flapsteak 64°C 8 h