Sous Vide och alla olika temperaturer beroende på råvara är inte lätt att hålla reda på. Om du är nybörjare inom Sous Vide, eller kanske rent av är en van användare, kan det vara svårt att veta exakt vilken temperatur och tid du ska använda för att få ett bra resultat. Nedan hittar du en tabell med de vanligaste styckdetaljerna och vilka temperatur samt tid du ska använda. Tiden angiven i tabellen nedan ligger i det övre spannet och vill du laborera själv skulle jag i första hand gå ned i tid. Detta är dock ingen exakt vetenskap och det bästa tipset är att du provar dig fram med framför allt tiden för att få köttet exakt så som du vill ha det.
Temperatur, tid och råvara
FISK | TYP | TEMPERATUR | TID |
Rare | Fiskfilé | 40°C | 1 h |
Medium | Fiskfilé | 50°C | 1 h |
Well Done | Fiskfilé | 60°C | 1 h |
FLÄSK | TYP | TEMPERATUR | TID |
Rare | Fläskfilé | 60°C | 2,5 h |
Medium | Fläskfilé | 65°C | 2 h |
Well Done | Fläskfilé | 70°C | 1,5 h |
Rare | Fläskstek | 60°C | 5-6 h |
Medium | Fläskstek | 65°C | 5-6 h |
Well Done | Fläskstek | 70°C | 3,5 h |
Rare | Fläskbog | 60°C | 24 h |
Medium | Fläskbog | 65°C | 24 h |
Well Done | Fläskbog | 85°C | 16 h |
Rare | Fläsksida | 60°C | 24 h |
Medium | Fläsksida | 65°C | 24 h |
Well Done | Fläsksida | 80-85°C | 16 h |
KYCKLING | TYP | TEMPERATUR | TID |
Medium | Kycklingfile | 65°C | 2 h |
Well Done | Kycklingfile | 72°C | 3 h |
Medium | Kycklinglår | 65°C | 4-5h |
Well Done | Kycklinglår | 72°C | 3 h |
NÖTKÖTT | TYP | TEMPERATUR | TID |
Rare | Ryggbiff | 54°C | 3 h |
Medium | Ryggbiff | 58°C | 3 h |
Well Done | Ryggbiff | 70°C | 3 h |
Rare | Oxfilé | 54°C | 3 h |
Medium | Oxfilé | 58°C | 3 h |
Well Done | Oxfilé | 70°C | 3 h |
Rare | Entrecote, hel på ben | 56°C | 16 h |
Medium | Entrecote, hel på ben | 60°C | 14 h |
Medium/well | Entrecote, hel på ben | 65°C | 12 h |
Well Done | Entrecote, hel på ben | 70°C | 10 h |
Rare | Oxbringa | 58°C | 48 h |
Medium | Oxbringa | 65°C | 24 h |
Well Done | Oxbringa | 85°C | 18 h |
Rare | Högrev | 54°C | 48 h |
Medium | Högrev | 65°C | 24 h |
Well Done | Högrev | 85°C | 18 h |
Rare | Flankstek | 54°C | 4 h |
Medium | Flankstek | 58°C | 4 h |
Well Done | Flankstek | 64°C | 4 h |
Rare | Flapsteak | 54°C | 8 h |
Medium | Flapsteak | 58°C | 8 h |
Well Done | Flapsteak | 64°C | 8 h |