Tri Tip är en av de styckningdetaljer som genomgår den största förändringen när man tillagar den Sous Vide. Trip Tip går från att vara en ganska grov bit, med mycket senor och fett, till att bli en otroligt mör och smakrik köttbit Tack vare själva Sous Vide tekniken bevaras allt fett kvar i köttet som en smakbärare. Tri tip eller kommer inte från oxens rygg, som vanlig rostbiff, utan från en muskel nedanför ländstycket. Styckningsdetaljens form, triangulär, har gett maträtten namnet Tri Ti. Sedan 1950-talet har Tri Tip varit en populär specialitet i staden Santa Maria, Kalifornien. Köttet kallas därför även ibland Santa Maria steak. Som vanligt är det viktigt att du skär köttet tvärs fibrerna och inte längs med vid servering.
Skriv ut recept
Trip tip Sous Vide barbecue
Instruktioner
Sätt igång vattenbadet på 54,4 C.
Använd hälften av saltet och pepparen och knid in runt om kötet.
Lägg ned köttet i en vacuumpåse eller zip-lock-bag och tillsätt hälften av barbecuesåsen. Förslut påsen.
Låt gå i ca 6 timmar i vattenbadet.
Ta upp köttet ur påsen och torka rent med lite papper. Pensla köttet med resterande barbecuesås och krydda med saltet och pepparen som är kvar.
Avsluta genom att steka på en yta i en varm panna eller på en ordentligt upphettad grill.
Låt köttet vila i ca 10 minuter. Skär upp och servera!