Picklad eller inlagd vitlök

Inlagd vitlök är ett uppskattat tillbehör med mycket smak som passar precis lika bra i varma maträtter som tillbehör vid sidan av. Genom att koka vitlöksklyftorna får de en mildare smak som därefter kompletteras med starkare smaker från marinadens kryddning. Marinaden i det här receptet på inlagd vitlök kan varieras beroende på vilken smaksättning du själv föredrar. Det häår receptet är dock en ganska bra start att börja med! Ett stort plus är att detta håller sig fräsch i flera veckor i kylen. Inlagd vitlök är betydligt mildare än vad en färsk vitlök är och passar mycket att ha som tillbehör till mat eller ingrediens i annan mat.

Vitlökens historia

Vitlöken kommer troligen ursprungligen från sydvästra Asien och har varit känd i bland annat Egypten i över 5 000 år, sex vitlökar hittades bl. a. i Tutankhamons grav. I Sverige har vitlöken odlats sedan vikingatiden. Vitlöken har länge haft rykte om sig att kunna motverka framför allt förkylningar, detta har dock aldrig kunnat bevisats.

Skriv ut recept
Inlagd vitlök
Burken du kommer använda som förvaring måste vara rejält desinficerad innan du häller över vitlöken. Risken är annars att du får med bakterier i lagen som snabbt förstör vitlöken och den goda smaken.
Maträtt Förrätt, Tillbehör
Kök Övrigt
Tillagningstid 30 min
Passiv tid 1 dag
Portioner
pers
Ingredienser
Maträtt Förrätt, Tillbehör
Kök Övrigt
Tillagningstid 30 min
Passiv tid 1 dag
Portioner
pers
Ingredienser
Instruktioner
  1. Börja med att klyfta och skala din vitlök samt skiva citronen.
  2. Lägg alla ingredienser, utom chilin, i en kastrull och koka upp lagen. Låt den stå och sjuda ca 5 minuter. Vill du ha lite extra sting lägger du även i chilin mot slutet. Låt svalna.
  3. Lägg i citronskivorna och vitlöken i din desinficerade burk och häll över lagen så att den täcker allt.
  4. Stäng burken och ställ in i kylen. Låt vila i ett dygn innan första serveringen. Du kan lätt räkna med att din inlagda vitlök håller minst en vecka i kylen.

One thought on “Picklad eller inlagd vitlök

  1. My

    Varför är de så fruktansvärt starkt med vitvinsvinäger i o tar man så mycket som de står går de inte o äta måste man ha de i när man gör de här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *