Recept Kimchi

Kimchi är en Koreansk sallad på mjölksyrade och jästa grönsaker med bland annat röd chili, vitlök och ingefära. Kimchi kan göras på ett otal sätt med olika grönsaker. Kimchi är förmodligen den koreanska rätt som är allra mest känd utanför landet och den vanligaste ”banchan”, sidorätten, i Korea. Kimchi kan också användas som ingrediens i andra rätter, till exempel är den ett måste i den välkända Koreanska rätten Bibimbap. Den vanligaste kimchin gör man på salladskål, även kallad kinakål. Det går även bra att göra din Kimchi på Pak Choi. 

Kimchi innehåller mycket kostfiber, och är kalorisnålt. En portion ger upp till 80 % av dagligt rekommenderat intag av vitamin C och karoten. Kimchi är också vanligen rikt på vitamin A, tiamin (B1), riboflavin (B2), kalcium, och järn samt mjölksyrabakterier. Kimchi anses vara så pass nyttigt att tidningen Health placerade rätten i sin lista på topp fem ”World’s Healthiest Foods”.

I det här receptet får Kimchin fermenteras i ca tre dygn innan den ställs svalt i kylen.

Skriv ut recept
Kimchi
Det här Kimchireceptet är inspirerat av receptet i ”Nourishing Traditions” av Sally Fallon. Glöm inte att se till att din glasburk är rejält desinficerad för att utesluta elaka bakterier.
Maträtt Tillbehör
Kök Asíatiskt
Tillagningstid 40 min
Passiv tid 3 dagar
Portioner
pers
Ingredienser
Maträtt Tillbehör
Kök Asíatiskt
Tillagningstid 40 min
Passiv tid 3 dagar
Portioner
pers
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär bort botten på kinakålen och skiva resten.
  2. Riv morötterna och och skiva purjolöken.
  3. Skala ingefäran och riv den. Skala även vitlöken och pressa den.
  4. Blanda nu alla ingredienser i en skål och krama ihop så att det bildas rejält med vätska. Knåda länge så att dina chiliflakes kommer ordentligt in i de övriga ingredienserna.
  5. Tänk på att tvätta dina händer ORDENTLIGT så att chilin försvinner.
  6. Häll över allt i din burk och pressa ned innehållet så att det täcks av vätska. När du stänger locket måste du har marginal då innehållet kommer jäsa uppåt.
  7. Ställ i rumstemperatur i ca 3 dygn och ställ därefter svalt i kylen.
Receptanteckningar

För att tillverka egen vassel behöver du:
1. Naturell yoghurt eller kefir.
2. Kaffefilter eller en urtvättad kökshandduk.
3. En burk.

Gör så här:
1. Lägg filtret över en burk.
2. Häll upp yoghurt/kefir i filtret och låt rinna av i rumstemperatur.
3. Efter någon timme har du en klar vätska i burken.

Vasslen kan med fördel, utöver att användas i Kimchin, även användas till t ex surkål. Om du förvarar vasslen i kylskåpet hållen den ett par månader.