Kimchi
Det här Kimchireceptet är inspirerat av receptet i ”Nourishing Traditions” av Sally Fallon. Glöm inte att se till att din glasburk är rejält desinficerad för att utesluta elaka bakterier.
Portioner
10pers
Tillagningstid Passiv tid
40min 3dagar
Portioner
10pers
Tillagningstid Passiv tid
40min 3dagar
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär bort botten på kinakålen och skiva resten.
  2. Riv morötterna och och skiva purjolöken.
  3. Skala ingefäran och riv den. Skala även vitlöken och pressa den.
  4. Blanda nu alla ingredienser i en skål och krama ihop så att det bildas rejält med vätska. Knåda länge så att dina chiliflakes kommer ordentligt in i de övriga ingredienserna.
  5. Tänk på att tvätta dina händer ORDENTLIGT så att chilin försvinner.
  6. Häll över allt i din burk och pressa ned innehållet så att det täcks av vätska. När du stänger locket måste du har marginal då innehållet kommer jäsa uppåt.
  7. Ställ i rumstemperatur i ca 3 dygn och ställ därefter svalt i kylen.
Receptanteckningar

För att tillverka egen vassel behöver du:
1. Naturell yoghurt eller kefir.
2. Kaffefilter eller en urtvättad kökshandduk.
3. En burk.

Gör så här:
1. Lägg filtret över en burk.
2. Häll upp yoghurt/kefir i filtret och låt rinna av i rumstemperatur.
3. Efter någon timme har du en klar vätska i burken.

Vasslen kan med fördel, utöver att användas i Kimchin, även användas till t ex surkål. Om du förvarar vasslen i kylskåpet hållen den ett par månader.