Julskinkan måste väl ändå klassas som en av julens viktigaste maträtter? Frågan många ställer sig är hur man lyckas med den perfekta, möra och saftiga julskinkan? Gör du den enligt receptet nedan kommer du lyckas. Tack vare att julskinkan tillagas Sous Vide behåller skinkan alla goda safter och smaker. Jag vill passa på att slå ett slag för att köpa en Svensk ekologisk skinka som i alla fall enligt mig blir ännu snäppet bättre i smaken än en icke ekologisk. Vid tillagning av julskinka är det viktigt att du tänker på att kärnan måste uppnå minst 65 grader om du tänker bjuda någon gravid på den. Som vanligt med Sous Vide är temperaturen en smaksak men personligen tycker jag att 68 grader och 12 timmar ger en mycket god ock saftig julskinka.
Som tillbehör passar picklad rödlök alldeles ypperligt till.
Köp en rimmad, men okokt, skinka och tillaga den direkt i påsen med hjälp av Sous Vide teknik! Om du tycker att det känns bättre, och om du har en vakuummaskin, så går det naturligtvis bra att öppna skinkans påse och vacuumpacka den själv.
Recept perfekt julskinka - Sous Vide
Ingredienser
- 2-3 kg Rimmad skinka okokt
- 2 msk Skånsk senap
- 1 tsk Strösocker
- 1 st Äggula
- 1 dl Ströbröd
Instruktioner
- Förbered en kastrull med vatten och sätt din Sous Vide maskin på 68 grader.
- Lägg ned skinkan i kastrullen sin vakuumpåse och täck med aluminiumfolie.
- Låt stå över natten i ca 12 timmar.
- Kyl ned julskinkan i isvatten innan den går in i ugnen. Annars riskerar du att julskinkan blir övertekt.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta upp skinkan och öppna påsen. Spara buljongen om du senare önskar dopp-i-grytan. Skär av en del av svålen men spara en del.
- Vispa ihop ägg, strösocker och senapen. Bre blandningen över den kvarsittande svålen på skinkan och toppa med ströbrödet.
- Sätt in julskinkan i ugnen och låt stå i ca 10 minuter eller tills ytan är slät. Klar!
Blev helt perfekt, saftigaste julskinkan! Jag tog bort svålen och klappade äggblandningen över hela skinkan.
Du glömde att skriva att man ska kyla ner skinkan innan man sätter den i ugnen och griljerar, annars blir den överkokt.
Om du vill ha den perfekt saftig så ska man alltså kyla av den i isvatten några timmar först innan griljering annars är receptet briljant.
Hej,
Tack för din kommentar. Det är helt korrekt direkt efter att man har kört julskinkan i Sous Viden ska den kylas ned innan griljeringen. Jag ändrar i receptet.
Vänligen
Christopher
Super!
God Jul!
“Sprang på” detta recept när jag Googlade Sous Vide Julskinka. Har nu provat. Men jag fegade lite på tiden. Det blev så här, 3,2 kg, 68grade, 10,5tim. Resultatet, den bästa Julskinkan någonsin!
Hej,
Vad roligt att höra! God jul till dig med!
Vänligen
Christopher