Recept på äkta Beef Jerky

Beef Jerky är en riktig klassiker i USA, speciellt i de södra delarna. Beef Jerky används bl a som mellanmål, energisnack och tilltugg men det är naturligtvis helt upp till dig vilket favorittillfället blir. Kort beskrivet kan man säga att Beef Jerky är torkat kött och påminner starkt om den svenska traditionen med torkat renkött. Det som särskiljer Beef Jerky är den tydliga smaken, den går att variera i all oändlighet men grundreceptet nedan är klokt att följa till en början. Börja med det och experimentera sedan med egna smaksättare såsom chili, kanel, spiskummin eller sirap för lite sötma.

Valet av kött är helt upp till dig beroende på vilken struktur och tuggmotstånd du önskar på din Beef Jerky. Jag använder mest innanlår och det kan man enkelt köpa över disk och få även få det skivat i butik, jag brukar använda mig av 3 mm skivor. Vill du ha en mörare variant är flapstek ett bra val och vill du slutligen ha lite mer tuggmotstånd med extra sälta är oxbringa ett bra val.

Om man inte har tillgång till en skärare eller möjlighet att få skivningen gjord i butik kan man lägga in köttet i frysen. En stund innan köttet fryser helt tar man ut det och det blir nu betydligt enklare att skiva köttet. Mitt tips är att försöka få till skivor runt 3 mm i tjocklek. Det viktigaste när du skivar köttet är att du skär tvärs över fibrerna annars blir det en väldigt seg Beef Jerky.

Avslutningsvis ett par ord om själva torkningen. Det enklaste sättet att få till Beef Jerky är att använda sig av en tork. Dessa finns lite överallt och kostar inte mer än några hundralappar. Alternativet är att sätta ugnen på 50º C och sedan lägga köttet på ett galler. Öppna gärna ugnsluckan och låt torka i ca 8 timmar. Lägg folie under så slipper du lägga tid på att rengöra ugnen efteråt.

Det här receptet har jag fått av min gode vän Josh Humprey i North Carolina, USA.

Recept Beef Jerky

Äkta Beef Jerky

Det här receptet på Beef Jerky kan du använda och sedan utgå ifrån för att skapa din egna smaksättning på din Beef Jerky. Testa t ex spiskummin, kanel, sirap eller chili för lite hetta. En del gillar också att tillsätta sirpa för att få en lite sötare smak.
4.84 from 6 votes
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 1 day 12 timmar
Total tid 1 day 13 timmar
Måltid Förrätt, Tillbehör
Kök Nordmerikanskt
Portioner 10 pers

Ingredienser
  

  • 1 kg Nötkött T ex innanlår (lövbiff), flapstek eller rimmad oxbringa

Marinad

  • 1 dl Kinesisk soja Välj japansk soja om du använder dig av rimmad oxbringa
  • 1 dl Worcestersås
  • 1 msk Vitlöspulver
  • 1 msk Lökpulver
  • 1 msk Grovkornig svartpeppar
  • 1 msk Liquid Smoke
  • 1 nypa Chiliflakes Detta tillsätter du efter smak

Instruktioner
 

  • Börja med att skiva köttet i ca 3mm tjocka skivor. Lägg in köttet i frysen en stund för mer styrsel, det kan annars bli svårt att få till tunna skivor.
  • Om du har väldigt stora skivor kan du dela strimlorna så att de blir ca 2 cm i bredd. Jag tycker optimala skivor är 3 mm tjocka, 2 cm breda och ca 10 cm långa.
  • Blanda alla ingredienser till marinaden i en påse.
  • Lägg köttet i påsen med marinad och förvara i kylen i ca 24 h. Vända gärna påsen några gånger under marineringen.
  • Torka köttet i en tork eller i en ugn. För att torka din Beef Jerky i en ugn så lägger du strimlorna på ett galler med folie under gallret. Ca ugnen på 50ºC och ha gärna en glipa mellan ugnen och luckan. Låt köttet torka i 8 - 10 h. Köttet är klart när det är torrt och segt.
  • När torkningen är klar lägger du din Beef Jerk i en förvaringslåda, typ matlåda, eller plastpåse i kylen.
Keyword beef jerky, tilltugg

13 thoughts on “Recept på äkta Beef Jerky

  1. Johan

    4 stars
    Kul med nya recept!

  2. Hannah

    Hej!
    Tack för recept!
    Har två kilo oxbringa hemma, måste dock rimma den först innan jag kan göra detta.
    Min fråga; hur länge håller köttet i kylen sedan?
    Mvh
    Hannah

    • christopher

      5 stars
      Hej Hannah,

      Tack för din fråga. Jag förvarar dem i matlådor i kylen och då håller det utan problem i 4 veckor.

      Vänligen
      Christopher

  3. Birgitta

    5 stars
    Tackar!

  4. Bonnie Sandell

    Hej, vilket bra recept!
    Ska testa, men undrar om 50 grader gäller varmluftsugn?
    Vänligaste hälsningar, Bonnie

    • christopher

      Hej,

      Tack för din kommentar! Det stämmer, det här receptet på Beef Jerky avser varmluftsugn. Har inte provat med något annat men det borde fungera bra med ”vanlig” ugn också.

      Vänligen
      Christopher

  5. Kalle

    Bara en undring: Inget salt?

    • christopher

      Hej,

      Tack för din kommentar. Nej, i det här receptet står sojan och Worcestersåsen för sältan.

      Vänligen
      Christopher

  6. Oscar

    5 stars
    Tredje gången jag lagar enl. Detta recept. Lika bra varje gång. Kör 1kg rådjur.

    • christopher

      Hej,

      Vad roligt, håller helt med om att Beef Jerky är ett riktigt gott snacks! Har dock aldrig provat att göra det på rådjur, men det måste jag ju såklart.

      Vänligen
      Christopher

  7. Ulla

    5 stars
    Hade alla ingredienser hemma. Längesen jag gjorde men tror och hoppas detta blir bra 😋 Kryddorna är dom rätta för mig! 👍Så 5 stjärnor.

    • christopher

      Hej,

      Tack för din kommentar. Om du tycker att det blir för fränt i smaken kan du prova med äppelcidervinäger istället.

      Vänligen
      Christopher

      • Ulla

        5 stars
        Det blir jättebra, gör för andra gången idag. Behövs verkligen inget salt, så perfekt 👍 Älskar beef jerky!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Receptbetyg