Det här receptet på Beef Jerky kan du använda och sedan utgå ifrån för att skapa din egna smaksättning på din Beef Jerky. Testa t ex spiskummin, kanel, sirap eller chili för lite hetta. En del gillar också att tillsätta sirpa för att få en lite sötare smak.
1kgNötköttT ex innanlår (lövbiff), flapstek eller rimmad oxbringa
Marinad
1dlKinesisk sojaVälj japansk soja om du använder dig av rimmad oxbringa
1dlWorcestersås
1mskVitlöspulver
1mskLökpulver
1mskGrovkornig svartpeppar
1mskLiquid Smoke
1nypaChiliflakesDetta tillsätter du efter smak
Instruktioner
Börja med att skiva köttet i ca 3mm tjocka skivor. Lägg in köttet i frysen en stund för mer styrsel, det kan annars bli svårt att få till tunna skivor.
Om du har väldigt stora skivor kan du dela strimlorna så att de blir ca 2 cm i bredd. Jag tycker optimala skivor är 3 mm tjocka, 2 cm breda och ca 10 cm långa.
Blanda alla ingredienser till marinaden i en påse.
Lägg köttet i påsen med marinad och förvara i kylen i ca 24 h. Vända gärna påsen några gånger under marineringen.
Torka köttet i en tork eller i en ugn. För att torka din Beef Jerky i en ugn så lägger du strimlorna på ett galler med folie under gallret. Ca ugnen på 50ºC och ha gärna en glipa mellan ugnen och luckan. Låt köttet torka i 8 - 10 h. Köttet är klart när det är torrt och segt.
När torkningen är klar lägger du din Beef Jerk i en förvaringslåda, typ matlåda, eller plastpåse i kylen.